Registracija

Neprijatelji pčela

Medvjed

Medvjedi su sisavci - zvijeri, čiji su se preci pravi ili viši sisavci u posljednjih 60 milijuna godina razvili do današnjih oblika. Raznolika prehrana omogućuje smeđem medvjedu da živi na veoma različitim prostorima, od artičke tundre do prašume i do tundre u visokim planinama. Smeđi medvjed danas osim u Europi živi u cijeloj Aziji, uključujući japanski otok Hokaido, te u Sjevernoj Americi gdje ga nazivaju grizli.

Opširnije:Medvjed

Miš

Dok je kod naših računala miš poželjan i sastavni dio opreme koja napreduje iz dana u dan, takvi su živi glodavci odavno su prepoznati kao velike štetočine i prava napast pčelinjaka i košnica. Oni nažalost kao i kod kučnih računala bilježe svakodnevne prilagodbe vremenu i prostoru.

Opširnije:Miš

Mravi

Mrave često nalazimo na površinama oko košnica odnosno pčelinjaka. Oni su prisutni na tim površinama bavili se mi pčelarstvom ili ne. Pčelama mravi uglavnom ne nanose štete, čak naprotiv godinama sa njima žive u nekakvom skladu. Međutim ukoliko se pojave na miestu gdje se skladište okviri s medom ili izvrcani nastavci mogu biti prava napast. U tim slučajevima najbolje je obratiti se odjelu za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju koji će posao obaviti prema svim pravilima struke.

Opširnije:Mravi

Osa

Ljudi osu nerijetko zamijenjuju za pčelu. Ose su u naravi potpuno drugačiji kukci i često ukoliko se pojave u većem broju znaju biti prava napast za pčelinje zajednice. Osa je za razliku od pčele koja sama sakuplja i proizvodi hranu za zim, grabežljivac i lovac kukaca nepoželjan u blizini pčelinjaka. Ose su srednje veliki opnokrilci najčešće crno žute boje. Imaju vitko i glatko tijelo, a usni organi su im preobraženi za lizanje i griženje.

Opširnije:Osa

Pauci

Pauci love u prirodi svoj plijen na različite načine. Neki traže plijen aktivno dok drugi leži u zasjedi, kamuflirani u cvijeću čekaju da uhvate najrazličitije insekte koji ga posjećuju npr. muhe mušice , pčele i sl. Pčela je samo jedna lovina između ostalih u nizu ovog člankonošca. Naravno kao i sa nekim drugim „neprijateljima“ pčela nema nužno ratno stanje, već ih često zna koristiti kao svoje saveznike.

Opširnije:Pauci

Stršljen

Stršljen je jedan od najopasnijih pčelinjih ali naravno i ljudskih neprijatelja u toplijem dijelu godine. Zamijetite li gnijezdo ili možda kojeg stršljena u letu, ne približavajte mu se već se što prije udaljite. Ubod stršljena može biti smrtonosan.
Stršljen je žuto-crni kukac vizualni i građom vrlo sličan osi, ali dakako mnogo veći. Gnjezda gradi u šupljem drveću, vrbicima, drvarnicama ili sličnim zapuštenim staništima. Vrlo je opasan, ali rijetko napada bez razloga.

Opširnije:Stršljen

Novosti